Čerstvé ovoce – pro výrobu džemů, sirupů, vín, destilátů i mražených a fermentovaných produktů. Nejoblíbenější čerstvé ovoce: jahody, maliny a meruňky.

Čerstvé ovoce z léta je ideální surovinou: Hledejte kvalitní čerstvé ovoce pro marmelády, kompoty,  vína a ovocné pálenky, mražení.

Léto je pro konzervárny, vinaře a lihovary klíčovým obdobím. Sezónní ovoce právě dozrává a nabízí prostor pro výrobu poctivých, lokálních a chuťově bohatých produktů.

Ať už vyrábíte marmelády, koncentráty, pyré, ovocná vína nebo destiláty, zaměřte se na suroviny, které zákazníci milují a hledají stále častěji.

Čerstvé ovoce: Jahody, maliny, červený a černý rybíz, angrešt, borůvky, meruňky, broskve, višně, švestky.

Čerstvé ovoce je základem poctivých a chutných výrobků. V naší nabídce najdete širokou škálu sezónních plodů: jahody, maliny, červený a černý rybíz, angrešt, borůvky, meruňky, broskve, višně, švestky a mnoho dalších. Každý druh pečlivě vybíráme s důrazem na kvalitu, chuť a čerstvost. Pokud hledáte spolehlivý zdroj ovoce pro výrobu marmelád, moštů, destilátů či mražených směsí, podívejte se na naši aktuální nabídku čerstvého ovoce.

Čerstvé ovoce pro konzervárny, mrazírny, lihovary a vinaře.

1. Konzervárny

  • Džemy a marmelády – klasika, která stále táhne. Kombinace ovocných chutí.
  • Pyré a koncentráty – ideální pro limonády, koktejly i teplé nápoje, výrobu zrmzlin
  • Kompoty – jahody, maliny, broskve, švestky, meruňky nebo angrešt ve sklenici přetrvají dlouho po sezóně.

Zralé čerstvé ovoce je základem pro poctivé výrobky, které zákazníci milují a vyhledávají:

  • Jahody a maliny – ideální do jemných džemů, sirupů nebo jako základ ovocných náplní.
  • Rybíz (červený i černý) a angrešt – skvělé na osvěžující marmelády s kyselkavou linkou, do kombinací i na sirupy.
  • Borůvky – hutnější džemy, kompoty nebo jako plody v nálevu.
  • Meruňky, broskve a višně – na tradiční kompoty, džemy i sirupy s letní příchutí.
  • Švestky – do povidel, čatní a hustších marmelád, ideální i pro kombinaci s kořením (skořice, hřebíček).

2. Mrazírny

Vedle konzerváren a vinařství hrají důležitou roli také mrazírny. Mražení čerstvého ovoce pomáhá uchovat jeho přirozenou chuť i výživové hodnoty, a to téměř ve stejné kvalitě, jako má čerstvé ovoce sklizené přímo ze sadu.

K mražení se nejlépe hodí plody jako jahody, maliny, borůvky, višně, černý a červený rybíz, arónie, meruňky, švestky, šípky, bezový květ a bezinky. Mražené ovoce nachází využití nejen v domácnostech, ale i v potravinářské výrobě – je ideální pro smoothie, sorbety, marmelády, džemy, ovocná pyré, dezerty nebo ovocné omáčky. Kvalitně zpracované mražené ovoce je tak výborným základem pro výrobu, i když sezóna už dávno skončila.

3. Lihovary

  • Ovocné pálenky – švestky, meruňky a višně jsou tradiční základ, ale i borůvkovice nebo malinovice si nacházejí své místo.
  • Likéry a maceráty – plody jako rybíz, jahody či borůvky se výborně hodí k tvorbě sezónních nebo řemeslných likérů.
  • Směsné ovocné destiláty – pro originální pálenky.
  • Ovocné elixíry – moderní produkty s nižším obsahem alkoholu, často s bylinkami nebo kořením
  • Ovocný mošt s alkoholem (např. jablečný cider s příměsí rybízu, malin apod.)

4. Vinaři

  • Rybízové víno – výrazné, svěží, skvělé i polosuché nebo polosladké.
  • Borůvkové víno – tmavé, plné, s jemnými taniny.
  • Malinové, jahodové a višňové víno – lehké, ovocné, ideální jako letní varianta.
  • Švestkové a meruňkové víno – zajímavá alternativa pro náročnější trh.
  • Angrešt a černý rybíz – vhodné do směsí nebo jako základ polosladkých vín.
  • Jednodruhová: malinové, borůvkové, višňové, rybízové, švestkové, jablečné
  • Směsová: např. rybíz+jablko, borůvka+višeň
  • Aroniové, angreštové – speciální a funkční vína
  • Perlivá ovocná vína – např. malinové frizzante
  • Ovocné vermuty – ochucená vína s bylinami
  • Dezertní vína – např. fortifikovaná ovocná vína s vyšším obsahem alkoholu
  • Mošty – v případě vinařství s doplňkovou výrobou (často z čerstvých jablek a hrušek)

Každé čerstvé ovoce nabízí jiné benefity:

Letní sklizeň je krátká, ale nabízí obrovský potenciál. Pokud chcete vyrábět srdcem a nabídnout produkty, které si zákazníci zamilují, začněte u kvalitního čerstvého ovoce. Ať už tvoříte tradiční pálenku ze švestek, originální malinové víno nebo rybízový džem – právě teď je čas jednat.

Přečtěte si i náš článek o ovocném pyré, které nabízíme v naší nabídce:

Kontaktujte nás 📩